6 Ocak 2013 Pazar

Sedirde Levrek

levrek
Mangalın amansız bekçisi Zeytin
Döküm tavada somon kolaylığına alışınca , 2-3 aydır mangalı unutmuştuk.Tekrar mangal günlerine geri dönelim dedik ve sabah ilk iş sedir ağacını suya yatırdık.Sedir ağacı ile ilk tanışmam saunada ahşap kaplamaların rahatlatıcı kokusu ile olmuştu.Sedir aromatik kokusu ve yanma direncinin yüksek olması sebebi ile saunalarda kullanılıyor.Peki levrek ile ne alakası var derseniz ,onu da amerikalı barbekü kulüpleri ile ilgili web sitelerinde , barbekü tarifleri ararken keşfettim.Amerikalı barbekücüler balık işini bence pek bilmiyorlar ama sedirde levrek fikri bana mükemmel geldi.İşe ilk olarak balığı üzerinde pişirecek sedir ağacını temin etmekle başladık, sedir buralarda yetişen ve kerestecilerde satılan bir ağaç değil .Genellikle toroslarda yetişen bir ağaç olduğu için Kaş tatili dönüş yolunda bulduğumuz bir keresteciden alabildik.Bizim keresteci ne için aldığımı duyunca çok şaşırdı ama Amerikalı meslektaşları sedir plakalarının üstüne marka yapışıtırıp ,mangal için sedir plakalarını yapı marketlerde satıyorlar.Sedir plakası elde ettiysek ve endirek pişirme için kapaklı küre mangalınız varsa lokum gibi ,sedir kokulu levrek yiyebilirsiniz...



Malzemeler ;

- 2 Adet 600 gr civarı mümkünse deniz levreği

- 1 cm kalınlığında kesilmiş sedir plakası

- Marine için gerekli malzemeler (Soya sosu,zeytin
yağı,sarımsak,kekik,defne yaprağı,kırmızı toz biber,kimyon,deniz tuzu)





Yapılışı ;

- Öncelikle 1 gece önceden sedir ağacını ,heryeri su altında kalacak şekilde suda bekletin.Ağacın suyu iyice emmesi mangalda yanmaması için çok önemli
- Baharatları yarım çay bardağı soya sosu , yarım çay bardağı zeytin yağı ve bir miktar su ile karıştırarak marine sosunu hazırlayın
- İçin temizlenmiş olarak aldığınız balığı (ben Metro market ten almayı tercih ediyorum) marine sosu ile karıştırıp 4-5 saat buzdolabında bekletin.
- Mangalı yaktıktan sonra ,sedir plakasının iki yüzünüde ızgara üstüne koyup balık üstünde yapışmasın diye ısıtın.
- Sedirin ısıtılmış ve balığı yatıracağınız yüzüne bir fırça ile zeytin yağı sürün.
- Balıkları sedirin üstünde mangala koyun,30 dk sonra ters yüz edin.Yaklaşık 1 saat sonunda balıklarınız hazır.



Bu yöntemle balık yavaş yavaş pişiyor,kesinlikle yapışmıyor ve yaş sedir ağacının aroması buharlaşarak balığın içine işliyor.Mükemmel bir lezzet kesinlikle tavsiye ederim.

Güncelleme;
Blog'um www.cahitadilkaner.com adresine taşındı yazılarımın devamına yeni adresimden ulaşabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder