13 Ocak 2013 Pazar

Bir Şampiyon Doğuyor Bölüm 1 - Bursa DogShow

Zeytinin şampiyonluk macerası tamamen bir rastlantı üzerine başladı.Ev-iş yolculuğu sırasında Bursa'da yapılacak Dog Show ile ilgili bir billboard gördük ve yine İlknur'un beni cesaretlendirmesi ile internetten köpek yarışmaları ile ilgili küçük bir araştırma yaptım.Yarışma'ya kayıt olmak için öncelikle köpeğin KİF  (*KIF Hakkında) kayıtlı bir soy kütüğüne sahip olması ve chipli olması vb koşulları (**Yarışma Koşulları) sağlamak gerekiyordu,yarışma son kayıt tarihine  ise sadece iki gün vardı.Öncelikle kayıt işlemleri için KİF Bursa kayıt yetkilisi Ender Çağlayan bey ile tanıştım.Tam kısıtlı süre ve prosedürler yüzünden vazgeçmek üzereyken Ender bey'in yaklaşımı bizi çok fazla heveslendirdi.Ender bey , Zeytin'in kesinlikle ünvan alacağını söylüyordu(nitekim aldı :) )  ve prosedürleri en hızlı şekilde atlatmamıza yardımcı olmuştu.2 günlük süreç sonunda Zeytin, soy kütük belgesi olan(her ne kadar anası babası belli değil yazsada )  , chipli ( chip deri altına takılmalı,kıyamadım bizimki halen zarfında) ve 10 Haziran 2012 Bursa Dog show kataloğunda yerini almış bir köpekti.

Irk Standartları/Güzellik yarışmalarında benim gözlemim 2 ana grupta katılımcılar oluyor; 1. Irkının en iyi temsilcisini ürettiklerini düşünen köpek üreticileri ve köpekleri ,  2.Köpeklerini tutkuyla seven amatörler .Bizim katılma sebebimize gelirsek ; köpeğimizle birlikte ailece bir heyacanı paylaşmak ve benim yarışmacı kişiliğim.

Yarışmanın yapılacağı güne kadar zamanımız çeşitli yarışma videoları izleyerek ve hergün Zeytin'le beraber ring 'te nasıl yürünür çalışması yaparak geçti.

Yarışma günü sabah 8.30'da yanımızda taraftarlarımızla (Sebla,Serkan,Nur ve Eşi)  sahalarda yerimizi almıştık,Zeytin olayın odak noktası olduğu için çok mutluydu.

İlk yarışmamızda hakemimiz Agnieszka Onuk yaptığı değerlendirme sonucu Zeytin'e;
 * CAC - Mükemmel derece ile Türkiye Şampiyon Adayı ünvanı (Bu ünvanı 4 kez alan köpek Türkiye Şampiyonu oluyor)
* BOB - Best Of Breed (Irkının En iyisi)
*BOG 2 - Best Of Group 2. (Grubun ikincisi) (1.liği ezeli rakibimiz olan bir fransız bulldog a verdik)

ünvanlarına layık gördüler.



Günün sonunda "Vay be bizim Zeytin'e bak"demiştik,bugüne kadar benim kazanıpta eve sokamadığım madalyaları ve kupayı , Zeytin evimize getirmişti.Köpeğimizle beraber birşeyler başarmak bizi çok mutlu etmişti,kazanmanın tadını almıştık ve artık hedefimiz ***Türkiye Şampiyonluğu olmuştu.

Bu zafer sonrası ,Zeytini ödül olarak Bozcaada'ya tatile götürme kararı aldık(Adanın ilk PUG'ı)...


To be continued......

 


*KIF Hakkında

Türkiye’de 2006 yılında kurulan Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu ( KIF ) merkezi Belçika da olan. Tüm Dünyadaki Köpek Irklarının Ülkeler adına kayıt altına alınması ve kayıtlı ırkların soy kütük belgelerinin uluslar arası geçerliliğini, köpek ırklarının gelişimi için bilimsel ve yönetsel organizasyonların düzenleyicisi olan FCI’ a 14.10.2010 tarihinden itibaren kontratlı üyesi olarak kabul edilmiştir. KIF, ülkemizi Dünya içinde Kinoloji ve köpek ırkları ile ilgili temsil etme yetkisine sahip tek organizasyondur

**KIF Organizasyonu CAC ve CACIB yarışmalarına Girebilme Koşulu Üzerine;
CAC Irk Standartları Yarışmaları; kısaca ulusal şampiyonluk elde edilebilmesi için gerekli olan Şampiyon Adaylığı unvanlarının “ CAC “ verildiği organizasyonlardır. Bu yarışmalara ülkemizde yaşayan köpek sahiplerinin KIF’e kayıtlı köpekleri katılabilir. Bu yarışmalarda KIF’e kayıtlı olmak ve yarışmanın genel kurallarına uygun durumda olmak yeterlidir. Geçmişi bilinmeyen “GSB tipi Soy Kütük Belgesine Sahip Köpekler “ veya FCI’ın henüz kabul etmediği fakat KIF’in ulusal ırk olarak gördüğü ırka ait köpekler CAC yarışmalarında yer alabilir. Elbette bunların dışında FCI Soy Kütük Belgesi sahibi köpekler de KIF kayıtları yapıldıktan sonra CAC yarışmalarında yer alabilirler.

***Türkiye Şampiyonluğu Unvanı İçin:

Minimum 365 + 1 gün geçmek koşulu ile KIF ın düzenlediği CAC veya CACIB Irk Standartları yarışmalarında, 4 farklı yarışma ve 3 farklı KIF ve veya FCI hakeminden CAC almış olmak gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder