19 Mayıs 2013 Pazar

Sebze Ormanı

  Bir aydan fazla zamandır blogumuza yeni birşeyler yazmadık ama  bu geçen zamanda boş durduk anlamına da gelmiyor.Geçen zamanda zeytinin bahçesine Galatasarayın şampiyonluk sevinci ve sebze ormanı projesini getirdik.

Uzun zamandır takip ettiğim bir blog  adresi  olan http://blog.meyvelitepe.org etkilenerek , bahçenin bir bölümünü sebze bahçesi haline getirmeye karar verdim. Hedefim kısıtlı bir alanda(yaklaşık 10 m2)  mümkün olduğunca fazla çeşitte sebzeyi ,her hangi bir tarım ilacı kullanmadan organik olarak yetiştirmek.
 Kendi emeğimle yetiştirdiğim ,gelişimini izlediğim sebzelerin tadına bakmak çok zevkli olacak. 
 
Sebze yetiştirme yöntemi olarak ise sıradan yöntemler yerine kardeş bitkiler yöntemini kullanmaya karar verdim. Sebze yetiştiriciliği  ile ilgili internette birçok kaynak var ,benim en çok faydalandıklarım ise http://blog.meyvelitepe.org ve http://organikoop.com/  adresleriydi.Öncelikle eski kontraplaklardan 30 cm yüksekliğinde 10 m2 lik bir ada (sandık) oluşturdum.Bunun içini ise cocopeat ,elenmiş keçi gübresi ve elenmiş bahçe toprağı ile doldurdum.Böylece sebze adasını fazlası ile geçirgen ve enerji dolu bir toprak karışımı ile doldurmuş oldum.Sebzeleri yükseltilmiş bir adada yetiştirmemin sebebi istediğim toprak karışımını rahatlık sağlayabilecek olmam , topraktan gelecek zararlıları engelleyebilecek olmam ve kontrol imkanının çok daha kolay olması.
Adamızı oluşturduktan sonra geriye sebze ormanının fidelerini yerleştirmek kalmıştı, aşağıdaki Kardeş Bitkiler tablosundan yararlanarak sebze ormanına;  
- 3 adet pembe domates 
- 3 adet sırık domates
- 2 adet biber
- 2 adet salatalık
- 2 adet fasulye (tohumdan)
- Kadife çiçekleri
- Fesleğenler 
- Karpuz
- Kavun
- Balkabağı
- Patlıcan 
- Adanın dışına soğan ,sarımsak,dereotu ,maydanoz ,marul, kekik
- Yine adanın dışına çuvalda patates

Yöntem komşularında çok ilgisini çekti , bu kadar çeşidi bu kadar bir alanda yetiştirebileceğime pek inamıyor gibiler ama yardımlarınıda esirgemiyorlar.Koşularımız sırıkların yerleştirilmesi ,domates fidelerinin budanması vb birçok konuda destek oldu.Geçen 2-3 haftalık süreçtede sebzelerin gelişimi hiçte fena değil,sebzelerin 19 Mayıs itibarı ile son durumları aşağıdaki gibi ;
Dereotları ve kardeşi Kadife
Domatesler
  



Balkabağı
Fasulye













































































Bitkilerin gelişimleri vebakımları ile ilgili detayları paylaşmaya ilerleyen günlerde devam edeceğim....





KARDEŞ BİTKİLER TABLOSU  *http://organikoop.com/ adresinden alıntıdır.

Sebze Özellik İyi komşu Kötü komşu
Adaçayı Sümüklü böcekleri uzaklaştırır ve havuç sineğinden korur Havuç, lahana, brokoli Salatalık, Kornişon
Bakla   Dereotu, enginar, ıspanak, marul, mısır, yabani havuç, patates  
Meyve ağaçları ve üzüm bağları   Meyve veren ağaçlar ve üzüm bağları, % 15'i hardal olmak üzere genel olarak, baklagiller ile birlikte ekilmekten hoşlanırlar.  
Bezelye   Turp, sater otu, salatalık, kabak (sakız), kereviz, marul, patlıcan, ıspanak, (genç) patates, nane. Sarmısak, soğan, pırasa, patates (uzun yetişme dönemli olan), fasulye, domates, maydanoz
Biber   Domates, havuç, fesleğen/reyhan, patlıcan Ispanak
Biberiye Kelebeklerden, yaprak pirelerinden ve havuç sineklerinden korur. Havuç, lahana, fasulye  
Brokoli   Salatalık, patates, kereviz, pancar, nane, biberiye. Çilek, turp, domates.
Çilek   Hodan, ıspanak, marul, fasulye.   
Civanperçemi faydalı böcekleri çeker, baharatların esans yağ oranlarını artırır, birçok böceği uzaklaştırır. Baharatlar, aromatlar.  
Domates Yapraklarından bitki koruma amaçlı domates yaprağı özü elde edilir. Sarımsak, kuşkonmaz, fesleğen/reyhan, havuç, kişniş, yaprak kereviz, kök kereviz, lahana, karnıbahar, soğan, ıspanak, bodur fasulye, sırık fasulye, kuzu gevreği, turp, maydonoz, biber, pırasa, aynısafa, kadife çiçeği. Salatalık, kabak, patlıcan, patates, yer lahanası, kırmızı lahana, rezene, bezelye, kırmızı pancar.
Enginar   Bakla, bodur fasulye, marul, soğan, bezelye, turp.  
Fasulye (bodur)   Dereotu, enginar, kuşkonmaz, patlıcan, kırmızı pancar, hodan, havuç, kök kereviz, hindiba, lahana, brüksel lahanası, karnıbahar, kıvırcık lahana, yer lahanası, salatalık, kornişon, çilek, marul, mısır, şalgam, pırasa, patates, turp, sater otu, domates. Sarımsak, rezene, sırık fasulye, soğan, pırasa, bezelye.
Fasulye (sırık)   Patlıcan, salatalık, kornişon, ıspanak, çilek, marul, mısır, patates, domates, turp. Sarımsak, pırasa, yer lahanası, kırmızı pancar, rezene, bezelye, bodur fasulye, soğan.  
Fesleğen ve Reyhan Sinek ve sivrisinekleri uzaklaştırır; domateslerin lezzetini artırır. Domates, kuşkonmaz, biber, patlıcan ve diğer tüm sebzeler, kekik.  
Havuç
Soğanın ve pırasanın sineklerinden korur. Havuç sıralarını ve soğan veya pırasa sıralarını birbiri ardına ekin. 
Sarımsak, hindiba, lahana, kişniş, pazı, bodur fasulye, marul, kuzu gevreği, turp lahanası, soğan, yabani havuç, pırasa, bezelye, turp, teke sakalı, domates. Dereotu, nane, patates.
Hindiba   Havuç, salatalık, ıspanak, bodur fasulye, turp lahanası, pırasa, bezelye, bal kabağı, turp.   Lahanagiller, rezene.
Hodan Arıları ve diğer dölleyicileri çeker; kurtları domateslerden uzak tutar; bir ekildi mi, kolayca yeniden ürer. Domates, kabak, çilek, ve bahçenin diğer bitkilerine de faydalı.  
Isırgan otu 
Bol nitrojen içeren ısırgan otu özütü şeklinde ya da komposta eklenerek kullanılır.
Yapraklı sebzelerin gelişimini sağlar; mantar hastalıklarını (mildiyö), birçok böceği uzaklaştırır; domatesin dostudur.  
Ispanak   Marul, salatalık, kabak, domates, bezelye, pırasa, lahana, patates, turp, sırık fasulye, çilek, bakla, yer lahanası, karnabahar, hindiba, kereviz.  Kırmızı pancar, biber.
Kabak (bal)   Papatya çiçeği (turp için de geçerlidir) hindiba, mısır. Patates, kavun, lahana.
Sakız kabağı   Turp, nane, bezelye, fasülye. fesleğen/reyhan. Patates, karnabahar, salatalık, kornişon, rezene.
Kadife çiçeği Nematot ve diğer zararlı haşereleri kontrol altında tutar, yaprak bitleri ve toprak pirelerini uzaklaştırır; bahçenin etrafına bordür olarak ekin. Patates, domates, kuşkonmaz, fasülye, lahana ve çoğu bitki  
Karnabahar   Kırmızı pancar, kök ve yaprak kereviz, salatalık, kornişon, ıspanak, bodur fasulye, marul, kuzu gevreği, nane, yabani havuç, arıotu, bezelye, biberiye, adaçayı, aynısafa, domates. Lahanagiller, Hindiba.
Kavun   Lahana, bodur fasulye, marul, mısır.   Salatalık, kornişon, bal kabağı, sakız kabağı.
Kekik Beyaz sinekleri uzaklaştırır, lahanaları korur. Lahana, brokoli.  
Kereviz (Kök) Lahana kelebeklerini uzak tutar.  Lahana, pırasa, adaçayı (salvia), karnabahar, salatalık, kornişon, rezene, bodur fasulye, bezelye, patates, turp, domates.   Marul, maydonoz.
Kuşkonmaz   Sarımsak, bodur fasulye, soğan, maydonoz, pırasa, bezelye, domates. Kırmızı pancar
Lahana   Dereotu, kırmızı pancar, hodan (Borago officinalis) , havuç, kök ve yaprak kereviz, salatalık, kornişon, ıspanak, bodur fasulye, zufa otu, marul, kuzu gevreği, kavun, nane, yabani havuç, bezelye, patates, biberiye, adaçayı (salvia officinalis), aynısafa, kekik, domates, peru veya latin teresi (Tropaeoleum majus). Hindiba, çilek, sarımsak, soğan, pırasa, çilek, turplar, hardal otu ve diğer turpgiller.
Brüksel Lahanası    Frenk maydonozu, bodur fasulye, marul, kuzu gevreği, şalgam, soğan, bezelye, aynısafa. Diğer lahanagiller, hindiba. 
Yer lahanası
(Kolrabi) 
  Kırmızı pancar, salatalık, kornişon, pazı, ıspanak, marul, fasulye, soğan, yabani havuç, pırasa, bezelye, turp, patates, aynısafa. Diğer lahanalar, hindiba, rezene, çilek, sırık fasulye, domates. 
 

Güncelleme;
Blog'um www.cahitadilkaner.com adresine taşındı yazılarımın devamına yeni adresimden ulaşabilirsiniz

1 yorum: